Лична творба

                                                     Наш јазик   

                           Наш мил јазик,
                      кој ни дава можност да зборуваме
                           наш мил јазик,
                       кој ни помага да се изјаснеме
                           наш мил јазик,
                          без тебе неможеме
                           наш мил јазик,    
                         за тебе се зборува,
                           наш мил јазик
                           за тебе се учи.
                           НАШ МИЛ ЈАЗИК
                          ДЕНЕС ТЕБЕ ТЕ СЛАВИМЕ
     АKРОСТИХ
    ЈАЗИК                                           

Јазик наш ти многу ни значиш
А денес тебе исто како јас и сите те славиме,
За нас ти си учител кој ни помага да комуницираме,
И за тебе на секаде се зборува,се учи….
Како мене и сите нас не учиш,затоа ти си ни драг и мил убав јазик.

                                                         ЈАСЕМИН ЈАЈОВСКА – IV-1одд.